неделя, 6 юли 2008 г.

Затлъстяване

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – сътношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни.
Затлъстяването бива два основни вида: симптоматично и алиментарно. Симптоматичното е ясно (като симптом на друго основно заболяване), а алиментарното е в резултат на нарушен енергиен баланс т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Знаете ли, че:
1. Гешките в храненето в ранна детска възраст имат решаващо значение в развитието на затлъстяването. Известен факт е, че мастните клетки се делят най-активно в ранното детство, като с възраста този потенциал намалява. Извода е - колкото повече клетки, толкова повече място за складиране на мазнини.
2. Мазнините като цяло имат по-малко отношение към затлъстяването отколкото въглехидратите (особенно ниско молекулните - напр. захароза). Даже се смята, че полиненаситените мастни киселини (които се съдържат в рибата и някои ядки) имат редуциращ теглото ефект.
3. Храненето води до отделянето на хормоните на щастието (ендорфини, енкефалини и др.). Това обяснява защо хората лесно се пристрастяват към храната, особенно към сладките неща. По този начин лесно си доставятме удоволствие (в психиатрията храненето е в списъка на т.нар. социално приемливи наркомании).
4. Има женски и мъжки тип затлъстяване (съобразно мястото където се отлагат мазнините). Мъжкия тип затлъстяване носи по-големи рискове за здравето.
5. Мастната тъкан има относително по-ниско тегло от всички останали тъкани. Това означава, че на 1 кг. мастна тъкан има по-голям обем отколкото 1 кг. мускулна тъкан.
6. Страха от затлъстяване от друга страна може да е причина за развитието на т.нар хранителни разстройства (особено характерни за жените), които са с потенциален риск за живота. Това са група психиатрични заболявания (анорексия, булимия, еубулия и др.), които налагат продължително и трудно лечение.
Мастната тъкан може да бъде разпределена по два типа :
- От женски тип (крушовидно) – в областта на ханша и бедрата
- От мъжки тип (ябълковидно) или още наричано андроидно – в областта около корема, както подкожно, така и интраабдоминално всред вътрекоремните органи – висцерално.
Андроидният тип затлъстяване е по-опасният и корелира с дислипидемия (високи триглицериди и LDL и нисък HDL), висока кръвна захар и високо ниво на инсулина с инсулинова резистентност (предиабетно състояние или диабет тип 2), атеросклероза, артериална хипертония – компоненти на метаболитния синдром.
За оценка на типа разпределение на мастната тъкан се използва както самата обиколка на талията (до 94 за мъже и до 80 за жени), така и отношението й с тази на ханша – до 0,95 при мъже и до 0,80 при жени. Други методи, по-често използвани, макар и приложими в някои центрове само, поради липса на нужната апаратура, са капилометрията – измерване дебелината на кожната гънка в определени части на тялото; измерване на биоелектричния импеданс - чрез електроди, поставени на определени места на ръце и крака, или чрез стъпването с бос крак върху специален уред, на базата на преминал електричен ток, се оценява процента на мастната тъкан в тялото. Ако при мъже той е над 25%, а при жени – над 30% - тогава говорим за затлъстяване.
КАК МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕТЕ ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО? Като промените хранителните и двигателните си навици, макар това да не е никак лесно. Важното е, че е възможно! За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:
• Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход. Съвременният човек в активна трудова възраст (30 – 60 години) упражнява ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете е съответно 2583 ккал/ден и 2927 ккал/ден, а за жените - съответно 1988 ккал/ден и 2252 ккал/ден.
• Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите);
• Спазвайте определени часове на хранене; вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане;
• Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;
• Избягвайте пикантните подправки и солта;
• Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно;
• Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични; • Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини;
• Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения